Ciddi yaralanmalar nelerdir?
Ciddi yaralanmalar nelerdir? Kenarları birleşmeyen veya 2-3 cm genişliğinde olan yaralar, kanaması durdurulamayan yaralar, kas veya kemiklerin göründüğü yaralar, delici aletlerle oluşan yaralar, yabancı cisimlerin saplandığı yaralar, insan veya hayvan ısırıkları, gözle görülür iz bırakabilen yaralar.
Deri bütünlüğüne göre yaralar kaça ayrılır?
Derinin bütünlüğüne göre yaralar açık ve kapalı yaralar olarak ikiye ayrılır.
Yaranın türü ne demek?
Açık yaralar, yaraya neden olan nesneye göre sınıflandırılabilir. Açık yara türleri: Kesik (veya insizyon); Bu, bıçak, jilet veya cam parçası gibi keskin nesnelerin neden olduğu iyi biçimlenmiş bir yaradır. Bir yırtık (veya laserasyon), künt travma sonucu oluşan düzensiz, yırtılmaya benzer bir yaradır.
Enfekte yaralanma nedir?
Kirli (enfekte) yaralar: Enfeksiyon riski taşıyan yaralardır.
Kaç çeşit yaralanma vardır?
Yara çeşitleri: Kesikler, morluklar, parçalanmış yaralar, bıçak yaraları, enfekte (kirli) yaralar.
Hangi yara tehlikeli?
Düzensiz, sınırlı, ara sıra kanayan ve kapanmayan yaralar öncelikle bir dermatoloğa danışılmasını gerektirir. Krater gibi görünen, kenarları kabarık ve ortasında çukur olan yaralar özellikle risklidir.
Yaralar nasıl sınıflandırılır?
Kırmızı yaralar: Bunlar iltihaplanma, çoğalma ve olgunlaşma sürecinde olan temiz yaralardır. Sarı yaralar: Bunlar enfekte olmuş veya fibröz kabuklar içeren ve iyileşmeye hazır olmayan yaralardır. Siyah yaralar: Nekrotik doku içerirler ve iyileşmeye hazır değildirler.
Yara evreleri nelerdir?
Klinik olarak bası yaraları yaranın türüne göre dört evreye ayrılır: Evre 1: Cilt bütünlüğü bozulmamıştır. … Evre 2: Su toplaması veya yüzeysel kayıp (pullanma) şeklinde görülür. … Evre 3: Ciltte derin bir krater belirir. … Evre 4: Cilt yüzeyden kemiğe kadar hasar görmüştür.
Delici yaralar nelerdir?
Bıçak yaraları, bıçaklar, çakılar, şişler, kırık camlar, mermiler vb. Bunlar kesici ve delici aletlerle oluşan yaralardır. Yaranın derinliği ve yüzey alanı, nüfuz eden nesnenin uzunluğuna ve şekline bağlıdır. Bu yaralarda yüzeysel genişlik genellikle daha küçük, derinlik ise daha fazladır.
Tıpta yara ne demek?
Yara; “Hücrelerin, dokuların ve organların yapısal ve işlevsel özelliklerinin iç veya dış etkenler nedeniyle bozulması” olarak tanımlanır. Keskin cisimler veya darbeler olduğunda ortaya çıkar. Cilt veya mukoza zarının ayrılması vardır. • Yara yoluyla kontaminasyon ve kan ve vücut sıvılarının kaybı mümkündür.
Nekrotik yara ne demek?
Nekrotik; Kötü kokulu, yara iyileşmesini engelleyen, enfeksiyon yükünü artıran koyu gri renkli ölü hücre ve doku tabakasıdır.
İyileşmeyen yaralara ne denir?
Kronik yara, yavaş, kötü veya hiç iyileşmeyen herhangi bir yaradır. Bir yara tedaviye rağmen 4-6 hafta içinde iyileşmezse buna kronik yara denir.
Perforasyon yara nedir?
Derinin bir kısmının tamamen yırtıldığı veya küçük bir kısmında bağlı kaldığı yaralara kopma yaraları denir. Kanama yaygındır. Keskin/sivri uçlu bir cismin derin dokuda neden olduğu yaralara delinme yaraları denir. Cisim uzuv/organı deler ve karşı taraftan çıkarsa, perforasyon yarası oluşur.
Avülsiyon yara nedir?
YARA TİPLERİ Kopma: Bu, bir deri parçasının kopması veya küçük bir parçasının bağlı kalacak şekilde ayrılmasıdır. Tamamen kopan parçaya flep, kopan parçaya ise pedikül denir. Kanama aşırıdır.
Künt yara ne demek?
KÜNT TRAVMATİK YARALAR Taş, sopa, tahta, cop vb. Bunlar, nesnelerin veya darbelerin, düşmelerin veya çarpmaların sonucu oluşan yaralardır. Yaraların belirli bir şekli yoktur; düzensizdir. Yara dudakları engebeli, çökük ve düzensizdir; yerde veya etrafında ekimoz veya hematomlar olabilir.
Delici yaralar nelerdir?
Bıçak yaraları, bıçaklar, çakılar, şişler, kırık camlar, mermiler vb. Bunlar kesici ve delici aletlerle oluşan yaralardır. Yaranın derinliği ve yüzey alanı, nüfuz eden nesnenin uzunluğuna ve şekline bağlıdır. Bu yaralarda yüzeysel genişlik genellikle daha küçük, derinlik ise daha fazladır.
Kronik yaralanmalar nelerdir?
Kronik yara, yavaş, kötü veya hiç iyileşmeyen herhangi bir yaradır. Tedaviye rağmen 4-6 hafta içinde iyileşmeyen bir yaraya bu isim verilir. Altta yatan hastalıklar; diyabet, damar tıkanıklığı, yatakta bası yaraları.
Darbe yaralarına ne iyi gelir?
Tedavi, iltihaplı bölgeyi dinlendirmeyi, kompresyon yapmayı, yükseltmeyi ve iltihap giderici ilaçların kullanımını içerir. Yaralanmanın akut evresinde buz kullanılabilir. Bu tür yaralanmaları önlemek için, kademeli olarak germe ve güçlendirme egzersizleri yapılması önerilir.
Sıyrık yara nedir?
Aşınma (çizilme, sıyrılma): Bu, cildin sert ve engebeli bir yüzeye sürtünmesiyle oluşur. Bu, epidermis ve dermiste hasara neden olur. Yaralı bölgede kılcal kanama, ağrı ve kızarıklık oluşur. Bunlar, genellikle iz bırakmadan hızla iyileşen yaralardır.