Gümüşhane kökeni nedir?
Etimoloji Şehir, adını yakındaki gümüş madenlerinden almıştır. Bizans döneminde şehrin bulunduğu bölge Haldia (Çaldiya) olarak biliniyordu. 17. yüzyıldan itibaren yerleşim yeri Osmanlı kaynaklarında Gümüşhane olarak adlandırıldı.
Gümüşhane halkı Rum mu?
Gümüşhane ve çevresinde Hıristiyan nüfusun daha erken yayılmasının önemli nedeni, Trabzon-Pontus Yunan devletidir. Nüfus mübadelesi ve sürgüne kadar, Ortodoks ve Gregoryen nüfusun yaklaşık yüzde 30’u hala bölgede yaşıyordu ve sonraki yıllarda İslam, yüzde 100’lük bir payla baskın inanç sistemi haline geldi.
Gümüşhane Türkleri hangi boydan?
Bölgeye gelen ilk Türk kabilesi Çepnilerdi. Daha önce Ardasa olarak adlandırılan ilçe, Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey’in kuzeydoğu seferi sırasında çadırını Torul’da kurmasından sonra Torul adını aldı.
Gümüşhane halkına neden halt denir?
Aynı yazara göre Gümüşhane ve çevresi Urartuların batı kanadını oluşturmaktadır. Urartuların en büyük tanrısı Haldi; yazılı tarih kaynaklarında Gümüşhane, Kelkit ve Bayburt bölgelerinde yaşayan halka Halt denildiği belirtilmektedir. Urartu egemenliğinden sonra bölge Medler ve Persler’in egemenliğinde kalmıştır.
Gümüşhane Alevi mi?
Gümüşhane’deki ana dini renk Sünniliktir. Ancak son yıllarda, il halkı arasında geleneksel olarak var olan Alevi inancına ek olarak, Şii mezhebinin üyeleri de ortaya çıkmıştır.
Gümüşhane hangi mezheptendir?
Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni olarak bilinir. Günümüzde Çepniler çoğunlukla Karadeniz bölgesinde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşarlar. Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler çoğunlukla Sünni mezhebine mensuptur.
Kelkit halkı nereden gelmiştir?
1058 yılında Tuğrul Bey’in kardeşi İbrahim Yinal Bey, Kelkit ve çevresini fethetti. Bu dönemde yoğun Türkmen aşiretleri Kelkit ve çevresine göç edip yerleştiler.
Rumlar aslen nereli?
Yunanlılar; Anadolu yerlileri ile Yunanlıların Yunan dili ve kültürü lehine karışmasıyla ortaya çıkmışlardır. Cumhuriyet döneminde Yunanlılar karışık soydan gelmelerine rağmen ana dilleri Yunanca olduğu için Yunanlı olarak kabul edilmişler ve Yunanistan’daki Türk nüfusla yer değiştirmişlerdir.
Gümüşhane Kürt yeri mi?
Trabzon gibi Gümüşhane de Çepni nüfusunun yoğun olduğu bir ildir. Hem Sünni Çepni nüfusu hem de Alevi Çepni nüfusu vardır. Kürtün ilçesi Çepni, en yüksek nüfusa sahip ilçedir.
Çepniler Laz mıdır?
Laz halkıyla hiçbir ilgisi yok. Çünkü “Geldim” kelimesi Lazcada “komopti” anlamına geliyor. Karadeniz bölgesine yerleşen Türk kabilesi genellikle Çepni’dir. Çepni halkı 1461’den çok önce Karadeniz’e geldi, ancak doğu Karadeniz’e doğru ilerlemeleri biraz zaman aldı.
Gümüşhaneliler çepni mi?
Çepniler, 24 Oğuz kabilesinden biridir ve Anadolu’nun fethinde ve Türkleştirilmesinde önemli rol oynamışlardır. Selçuklular 13. yüzyılın ikinci yarısında Moğol istilasıyla ezilirken, Gümüşhane ve çevresinin savunması Çepni Türklerine bırakılmıştır.
Gümüşhane’nin kökeni nedir?
Gümüşhane Tarihi. Roma ve Bizans dönemlerinde bölgede kurulan şehre Argyropolis (Yunanca argyros: “gümüş” ve polis: “şehir”) adı verilmiştir. Bölgedeki savaşların başlıca nedenleri tarihi bir ticaret yolu üzerinde bulunması ve madenleriyle ünlü olmasıdır.
Gümüşhane neden göç veriyor?
Gümüşhane, elverişsiz coğrafi koşulları nedeniyle yıllardır göç olaylarına maruz kalmıştır. İl topraklarının topoğrafik konumundan kaynaklanan arazi sıkıntısı ve bunun sonucunda ortaya çıkan maddi sıkıntılar göç olaylarına yol açmıştır.
Canca ne demek?
Canca adı esas olarak Gümüşhane ilinin merkez ilçesini tanımlamakla birlikte, ilk kez 6. yüzyılda Bizans tarihçisi Prokopius’un “Yapılar” adlı eserinde “Tzantzakhon/Tzantzak” (Zan, yani Laz yurdu) şeklinde geçmektedir.
Gümüşhane laz mı?
Türk milliyetçiliği ve edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Hüseyin Nihal Atsız, baba tarafından Torul’ludur. Gümüşhane ilimiz Karadeniz bölgesinde olduğu için “Laz var mı?” gibi sorularla karşılaşabilirsiniz. Gümüşhane’de Laz yerleşimi yoktur.
Gümüşhane ne zaman Türk oldu?
Halife Hz. Ömer döneminde (634-644) Erzincan ve Erzurum Arapların eline geçince Gümüşhane de bu egemenliği tanıdı. Halife Hz. Osman döneminden itibaren Emeviler ve Abbasiler’in eline geçen bölge, Çağrı Bey’in 1016 yılında Anadolu’ya yaptığı ilk akın sırasında Türklerin eline geçti.
Kelkit halkı nereden gelmiştir?
1058 yılında Tuğrul Bey’in kardeşi İbrahim Yinal Bey, Kelkit ve çevresini fethetti. Bu dönemde yoğun Türkmen aşiretleri Kelkit ve çevresine göç edip yerleştiler.
Gümüşhane Kelkit Çepni mi?
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde; Gümüşhane iline bağlı Kelkit ilçesi, doğusunda Köse İlçesi, batısında Şiran İlçesi, kuzeyinde Gümüşhane İli ve güneyinde Erzincan İli ile çevrilidir.