Eski Türklerde törenler nelerdir?
Türklerde dinî hayatla ilgili gelenek ve törenler; barınak yapımı, balbal dikimi, dua etme, kurban kesme, güneşe ve aya selam verme, atalara saygı ve sadakat (atalar kültü), çukurluk görevi, suyun kirletilmemesi, fal bakma, Yog Aşi (etkisiz aşı), mezar odasına kişisel eşya ve yiyecek koyma, arınma aracı olarak ateş…
Eski Türklerde cenaze töreni ve cenazede ağıt yakılmasına verilen ad nedir?
Yuğ: Eski Türk kültüründe cenaze törenlerine ve cenazelerde ağıt yakmaya ‘Yuğ’ denirdi.
Eski Türklerde Mezara ne denirdi?
Prof. Kurgan veya Korgan kavramlarının Türk ve Altay kültüründe kutsal mezarlar ve türbeler anlamına geldiğini açıkladı. Dr. Yaşar Çoruhlu, “Kurganlar, büyük ve kutsal insanların yattığı dikkat çekici mezarlardır. Eski Türk geleneklerinde genellikle yığılmış höyükler ve tepeler şeklindedirler.
Eski Türk devletlerinde ölüler için düzenlenen törene ne ad verilir?
Cenaze törenleri eski Türk topraklarında önemli buluşmalardı. Yas töreni ölen kişinin gömülmesinden sonra gerçekleşir. Yoğurt töreni de bir “ölü aşısı” olarak kabul edilir. Bayramlar sosyal buluşmalar ve törenler arasında önemli bir yer tutar.
Eski Türklerde cenaze törenine ne ad verilir?
Yuğ-Türk ve Altay halk kültürü ve inançlarında cenaze töreni. Yoğ veya Yığ olarak da adlandırılır. Cenaze töreni ve cenaze yemeği gibi anlamları vardır. Yuğ bazen “ağıt” ile eşanlamlı olarak kullanılsa da daha kapsamlıdır ve yalnızca söylenen melodiyi değil aynı zamanda gerçekleştirilen töreni de ifade eder.
Eski Türklerde cenaze töreni nasıl yapılır?
Şaman inanç sistemlerinde gördüğümüz gibi, çadır ve çadır direklerinin şamanın diğer dünyalara yaptığı yolculuklarda oynadığı önemli rol, cenaze ve defin uygulamalarında da belirgindi. Hun ve Göktürk dönemlerinde belirli zamanlarda, Türkler ölülerini yakıldıktan sonra toprağa gömme geleneğini uyguluyorlardı.
Ölen kimsenin ardından neden ağıt yakılır?
Ağıtlar, insanlığın ortak acısını canlı bir şekilde anlatan edebi metinlerdir. “Ağıt”ın iki anlamı vardır: bir ölümden sonra yakılan ve belirli bir geleneği izleyen törenlerde söylenen bir halk şarkısı ve böyle bir törende yakılmasına rağmen anılarda yaşamaya devam eden bir halk şarkısı (Boratav, 1982.II:471).
Kurgan ve balbal nedir?
Balbal (Kırgızca: балбал, [bɑɫbɑɫ]), (Tuva Türkçesi: Кижи-көжээ / Kiji köjee) Eski Türkçede mezarın veya bazı kurganların etrafına kişiyi anmak ve hayattayken öldürdüğü insanları sembolize etmek için dikilen mezar taşının adıdır. Kurganların tepesinde ne kadar çok balbal varsa, o kişi o kadar kahramandır.
Eski Türklerde ağıt ne demek?
Türkçede, ölen bir kişinin ardından söylenen melodik dizelere ve lirik eserlere mersiye denir. Mevcut kaynaklardan, Türk tarihinde, ölen kişinin ardından ağlayarak söylenen şiire bir melodi söylenirken saçını çekip yüzünü yırtan bu tür eserlere geçmişte “sagu” denildiği bilinmektedir.
Eski Türklerde ölene ne denir?
Altay ve Uygur Türklerinde ölen kişinin isminin anılmaması, ölüm mekanizmasına karşı alınan tedbirlerden biri olarak kabul edilmektedir.
Eski Türk mezarlarına ne ad verilir?
Kurgan veya korgan, çoğunlukla Orta Asya ve Doğu Avrupa’da görülen, yığma höyük ve tepecikler biçiminde görülen, genellikle ahşaptan yapılmış mezarlar için kullanılan bir tür tümülüs (gömü alanı) türüdür.
Toy nedir tarihte?
Toy veya Kengeş, İslamiyet öncesi Türk devletlerinde devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı, yasama, yürütme ve yargı yetkilerinin de kullanıldığı parlamentodur.
Yuğ töreni ne için yapılır?
Türkler için bir diğer önemli gelenek ise Yuğ veya Yoğ adı verilen törenlerdi. Bu tören sırasında ölenler için kurbanlar kesilir ve yemekler servis edilirdi.
İlk Türk devletinin adı nedir?
Göktürkler, tarihte Türkler adıyla kurulan ilk devlettir. Hun İmparatorluğu’nun zayıflaması ve dağılmasının ardından, Türk kabileleri arasında üstünlük kurarak 552 yılında Göktürk devleti kuruldu. 745 yılında Uygurlar’ın İkinci Doğu Göktürk (Kutluk) Kağanlığı’nı yenmesiyle Göktürk devleti çöktü.
Yuğ şölen sığır nedir?
Sığır (av törenleri), festivaller (dini ayinler) ve yuğ (ölen kişinin ardından yapılan törenler) adı verilen toplantılarda oluşmuştur. Kullanılan ölçü birimi hece ölçüsüdür. Bu dönemden kalma ürünler anonimdir. Uyak şeması aaab, cccb, dddb’dir.
Eski Türklerde av törenlerine ne denirdi?
Türkler, İslamiyet öncesi bazı dönemlerde “sığır merasimleri” adı verilen av törenleriyle ve “oyuncak/şölen” adı verilen kurban törenleriyle eğlenirlerdi ve kazanılan savaşların sonunda her kabileden erkekler bir araya gelerek eğlenirlerdi.
Geleneksel törenler nelerdir?
Türkiye’de evlilik adetleri; beşik nişanı, söz kesme, kına yakma, çeyiz, düğün, gelinlik-damatlık, takı törenleri, müzik-dans, yeme-içme-sofra kuralları, hamam gelenekleri gibi birçok ritüelin bir arada yapıldığı törenlerdir.
Tören çeşitleri nelerdir?
C) DİĞER TÖREN TÜRLERİ: Dini törenler, dini bayramlar, yılbaşı kutlamaları, düğün törenleri, cenaze törenleri.
Türklerde törenin kaynağı nedir?
Eski Orta Asya Türk hukukunda, kağanlar törenin kaynağıdır. Ayrıca, kongrelerde alınan kararlar da törenin bir parçasıdır. Törenin bir diğer kaynağının, toplum içinde kendiliğinden ve kademeli olarak ortaya çıkan örf ve adet kuralları (yosun) olduğu kabul edilir.