Buğdayda pas hastalığı nasıl geçer?
Pas etkenlerine karşı yeşil kısımlar ilaçlanır. İlaçlama, yaprak ve gövde yüzeyinin tıbbi su ile kaplanması şeklinde yapılmalıdır. Yabancı ot ilaçlaması ve pas kontrolü için zamanlama uygunsa, ilaçların karışabilirliği dikkate alınarak uygulama yapılmalıdır.
Buğdayda pas hastalığı ilacı ne zaman atılır?
Genel olarak, püskürtme için en iyi zaman, bayrak yaprağının tamamen açıldığı yaprak döneminin sonu veya başakların çıkmasından önceki zamandır. Erken aşamalarda bitkinin üst kısımlarına ilerleyen bir istila durumunda, bayrak yaprağının çıkmasını beklemek gerekir. Gerekirse, püskürtmeden 3 hafta sonra ikinci bir püskürtme uygulanabilir.
Buğday pas ilacı hangisi?
Kimyasal Kontrol Etkin madde adı ve oranıFormülasyon türüDozajFlutriafol 250 g/lSC50 ml/DaManeb 80%WP350g/DaTebukonazol 25%WP75 g/DaTebukonazol 250 g/lEC75 ml/Da35 diğer hatlar
Ekinlerde pas hastalığı neden olur?
Yaprağın üst tarafında makine delikleri gibi sarı püstüller oluşturur. Bu püstüllerin dizilimi bir çizgiye benzediğinden bu pasa çizgisel pas da denir. Yüksek nem veya yağmur hastalığı tetikler. Hastalığın ortaya çıkması için en uygun sıcaklık 10-15 °C’dir.
Buğdayda pas hastalığı verimi ne kadar etkiler?
Türkiye genelinde en sık görülen pas türü olarak bilinen sarı pas, salgın yıllarında özellikle hastalığa duyarlı çeşitlerde yüzde 40’lara varan verim kayıplarına yol açabiliyor.
Bitkilerde pas hastalığına ne iyi gelir?
Pas hastalıklarının klor dioksit ile tedavisinde uygulama: 100 litre suya 500 ml klor dioksit karıştırılır. Karışım bitkiye, tepeden püskürtme adını verdiğimiz püskürtme yöntemi kullanılarak uygulanır. Hastalık durumunda, uygulama 3 veya 5 günlük aralıklarla (hastalığın şiddetine bağlı olarak) yapılabilir.
Pas ilacı atıldıktan sonra yağmur yağarsa ne olur?
Yağmur bekleniyorsa, ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlamadan yaklaşık 10 saat sonra yağmur yağarsa, pestisit gerekli etkiyi gösteremeden yıkanıp gidecektir. Böyle bir durumda, pestisitin tekrar uygulanması gerekecektir.
Buğdayda çinko ne zaman atılır?
Çinko noksanlığında, kardeşlenme döneminden itibaren 15-20 gün aralıklarla 2-3 kez çinko sülfat yaprak uygulaması yapılmalıdır.
Pas ilacı dönüme ne kadar atılır?
İlaçlamada dekara 2 kg %5 oranında karboril etken maddeli pestisit püskürtücülerle püskürtülmektedir.
Pas ilacının adı nedir?
PAS MİKROFON (Aculops lycopersici)
Buğdayda kök boğaz ilacı ne zaman atılır?
Tocata® TR uygulama zamanı: Buğday ve arpa hastalıklarına karşı ilaçlama kardeşlenme döneminin ortasından (gelişim dönemi 25) itibaren, yaprak hastalıklarına karşı ise hastalığın ilk belirtileri görüldüğünde yapılmalıdır. Tocata® TR önerilen dozajda kullanıldığında en az 30 gün koruma sağlar.
Doğal pas ilacı nasıl yapılır?
m) Sabun, sarımsak tozu ve kırmızı biber karışımı: Yaklaşık 1 litrelik bir kavanoza 2 tatlı kaşığı sıvı sabun konur. Kavanozun ağzına ince bir gazlı bez gerilir ve her bir kırmızı biber ve sarımsak tozu parçası eklenir. Eklenen kısmın su eklenerek kavanoza akmasına izin verilir. Bu, ilacın pıhtılaşmasını önler.
Buğday pas hastalığı nasıl geçer?
Pas etkenlerine karşı yeşil kısımlar ilaçlanır. İlaçlama, yaprak ve gövde yüzeyinin tıbbi su ile kaplanması şeklinde yapılmalıdır. Yabancı ot ilaçlaması ve pas kontrolü için zamanlama uygunsa, ilaçların karışabilirliği dikkate alınarak uygulama yapılmalıdır.
Buğdaya pas ilacı atılmazsa ne olur?
Hastalık ciddi verim kayıplarına neden olabiliyor. Boyraz, sarı pas hastalığının gelişiminin alt yapraklardan üst yapraklara doğru gerçekleştiğini vurgulayarak, “Hastalık başakçığın hemen altındaki bayrak yaprağına ulaştığında çok ciddi verim ve kalite kayıplarına neden oluyor.” dedi.
Buğdayda sarı pas nedir?
10-150 °C civarındaki sıcaklıklar ve %90 civarındaki yüksek nem hastalığın ilerlemesini hızlandırır. Sarı pas: Bu, en erken pas türüdür. Genellikle yapraklarda görülse de zaman zaman saplarda ve başaklarda da görülebilir. Yaprakların üst tarafında makine dikişli ve sarı püstüller oluşur.
Pas ilacının adı nedir?
PAS MİKROFON (Aculops lycopersici)
Buğdayda iyi verim almak için ne yapmalı?
Genel bir kılavuz olarak buğday yetiştiriciliğinde dekara 600 kg’ın üzerinde verim elde etmek ve dengeli gübreleme sağlamak için 12-14 kg/gün saf azot ve 4-5 kg/gün fosfor dozları yeterlidir. Fosforlu gübreler ekim sırasında veya ekimden önce toprağa uygulanmalıdır.
Sarı pas hastalığı nedir?
Sarı Pas: Bu, pasın en erken türüdür. Genellikle yapraklarda görülse de, zaman zaman saplarda ve başaklarda da görülebilir. Yaprakların üst yüzeyinde makine dikişli ve sarı püstüller oluşur. Bu püstüllerin dizilimi bir çizgiye benzediğinden, bu pasa “çizgi pası” da denir.
Buğdayda septorya nedir?
BUĞDAYDA SEPTORIA LEAF SPOT Bu nedenle benekli yaprak lekesi hastalığı olarak adlandırılır. Hastalığın oluşması için istenen sıcaklık 20-25 °C ve yağışlı havadır. Ayrıca 5-35 °C arasında gelişir. Bunun dışında hastalık yüksek ve düşük sıcaklıklarda ilerlemez. Hastalık ilk olarak yaşlı yapraklarda görülür.