Satıcının ayıptan sorumluluğu şartları nelerdir?
Satıcının, satılan maldaki ayıplardan sorumlu tutulabilmesi için, söz konusu malın alıcıya teslim edilmiş olması gerekir; alıcı, satılan malı muayene etmek (muayene) ve herhangi bir ayıp tespit ederse bunu satıcıya bildirmek (ihbar) zorundadır.
Ayıplı mal şartları nelerdir?
Malda ayıptan ancak sözleşmede kararlaştırılan mal teslim edilmişse, ancak malın vaat edilen nitelikleri eksikse veya malın cins ve niteliğine göre sahip olması gereken nitelikler eksikse söz konusu olduğu söylenebilir. Dolayısıyla ayıp, malın nicelik bakımından ayıplı olmamasından ibaret değildir.
Hukuktaki ayıp nedir örnek?
3. Yasal kusurlar: Satılan mal veya hizmetin faydasını azaltan veya ortadan kaldıran yasal kusurlar. Örneğin, inşaat arazisi olarak satılan bir arazi parçasının inşaat için uygun olmadığı ortaya çıkarsa yasal bir kusur vardır.
Ayıpta kusur aranır mı?
Zira kusur sorumluluğu hükümleri, yüklenicinin kusuru olmasa bile nedensel sorumluluğu sorgulamaktadır ve eser kusurluysa ve kusur müşteriye atfedilemiyorsa, yüklenicinin sorumluluğu kusur garantisinden dolayı ortaya çıkmaktadır. Kusurun teslimattan sonra artık gerekli olmamasına rağmen, teslimattan önce kusurun gerekli kılınması da caiz değildir.
Aldığım 2 el araç kusurlu çıktı ne yapmalıyım?
Örneğin, satın aldığınız kullanılmış aracın tamamen hurdaya çıkması veya motor hasarı olması durumunda, satıcı bundan doğrudan sorumludur. Bir tüketici olarak, yasal haklarınız hakkında mümkün olduğunca iyi bilgi edinmelisiniz. Kendinizi böyle bir durumda bulursanız, derhal profesyonel hukuki tavsiye almanızı ve yasal işlem başlatmanızı öneririz.
Ayıptan sorumluluk kaç yıldır?
Kanun veya sözleşmede daha uzun bir süre öngörülmediği takdirde, maldaki ayıplardan doğan zamanaşımı süresi iki yıldır ve ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa dahi, malın tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren başlar.
Ayıplı kusurlu mal satın aldığımızda neler yapmalıyız?
Ürünün ayıplı olması halinde tüketiciler, satın alma bedelinin iadesini, ürünün ayıpsız muadili ile değiştirilmesini, ayıp oranında fiyat indirimi yapılmasını ve ürünün ücretsiz onarılmasını isteme hakkına sahiptir. Tüketici dilediği tüm hakları kullanmakta serbesttir. Satıcı, tüketicinin talebine uymak zorundadır.
Tüketici mahkemesi masraflarını kim öder?
Mahkeme masrafları, mahkemenin bir davayı inceleyebilmesi için yasa gereği ödenmesi gereken masraflardır. Prensip olarak, başlatılan her hukuki anlaşmazlıkta yasal masraflar davacı tarafından karşılanır.
Ayıplı mal için tazminat davası açılabilir mi?
Bu gibi olası durumlarda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinde; “Tüketici, ayıplı malın ölüme ve/veya yaralanmaya ve/veya kullanım sırasında diğer malların zarara uğramasına neden olması hâlinde, imalatçı/üreticiden tazminat talep etme hakkına sahiptir; ayrıca tüketicinin seçimlik haklarından herhangi biri de vardır.” hükmü yer almaktadır.
Ayıplı mal kaç gün içinde satıcıya ihbar edilmelidir?
“Ürünün açıkça ayıplı olduğu anlaşılırsa, tüketicinin otuz gün içinde ayıbı satıcıya herhangi bir yolla bildirmesi yeterlidir.
Tüketici hakları 11. madde nedir?
Tüketici, bu seçimlik haklardan herhangi birine ek olarak, ayıplı ürünün ölüme ve/veya kişisel yaralanmaya ve/veya kullanılan diğer mallara zarar vermesi halinde, üreticiden tazminat talep etme hakkına da sahiptir.
Ayıplı mal nasıl tespit edilir?
Öncelikle ürünün etiketleri, ambalajı, reklamı ve kullanım kılavuzları incelenerek ürünün orada belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Üründe bu belirtilen özellikler yoksa veya reklam ve duyuruda yer alan bilgilere uymuyorsa ürün ayıplı sayılır.
Ayıplı mal neleri kapsar?
Arızalı ürün nedir? Arızalı ürün, ambalajında, etiketinde, kullanım kılavuzunda, reklam ve duyurularda belirtilen özelliklerden bir veya birkaçını taşımayan, alıcı açısından faydayı azaltan veya ortadan kaldıran, hukuki ve ekonomik açıdan kusurları bulunan üründür.
Ayıplı mal mahkemesi ne kadar sürer?
Arızalı araçla ilgili uyuşmazlık ne kadar sürer? Ancak dava açılmadan önce ön bulgular ve kusur tespiti zamanında ve usulüne uygun olarak yapılırsa davanın 1 yıl veya en fazla 1,5 yıl içerisinde sonuçlanması da mümkündür. Ancak mahkemelerin iş yoğunluğunu da hesaba katmak gerekir.
Ağır kusur nedir hukuk?
“Ağır ihmal, özel hukukta bir terimdir ve kasıta dayanmasa bile kasıta yakın bir ihmalin varlığını ifade eder.” Burada da, BGH içtihatlarına göre, “Sürücü %100 kusurluysa, ancak kasıt veya kasıta benzer ihmal yoksa, sigortacının rücu hakkı yoktur.”
Ayıplı maldan kim sorumlu olur?
Satıcının bir ayıptan sorumlu tutulabilmesi için, ayıp, satılan malın faydası ve zararı alıcıya geçtiği anda mevcut olmalıdır. Ayıp, teslimden sonra ortaya çıkarsa, satıcı bundan sorumlu değildir. Örneğin, mal alıcıya teslim edildiğinde ayıplı olmalıdır. Kullanımdan kaynaklanan bir bozulma varsa, satıcı bundan sorumlu değildir.
Satın alınan malın ayıplı olması durumunda satıcının yapması gerekenler nelerdir?
– Satılan malı alıkoyabilir ve ayıp oranında satış bedelinden indirim isteyebilir. – Malın, tüm masrafları satıcıya ait olmak üzere ücretsiz olarak onarılmasını isteyebilir. – Veya şirket, malın ayıpsız benzeri ile değiştirilmesini isteme hakkına sahiptir. – Alıcı ayrıca genel hükümlere göre zararlarının tazminini talep etme hakkına sahiptir.
Ayıptan sorumluluk ne demek?
Kusur sorumluluğu, satıcının mülkiyeti devretme yükümlülüğüne ektir. Genel Şartlar ve Koşullar’ın kusur sorumluluğuna ilişkin hükümleri zorunlu değil, düzenleyici yasal normlardır. Bu nedenle, satıcının kusur sorumluluğunu sınırlayan veya hariç tutan anlaşmalar yapılabilir (sorumluluk hariç tutma anlaşması).
Ayıplı mal kaç gün içinde satıcıya ihbar edilmelidir?
“Ürünün açıkça ayıplı olduğu anlaşılırsa, tüketicinin otuz gün içinde ayıbı satıcıya herhangi bir yolla bildirmesi yeterlidir.