Kendi çağını aşan ne demek?
Düşünce, tutum ve davranışlarıyla çağın ötesinde olmak.
Âsân Osmanlıca ne demek?
Asan, kolay ve suhuletli, Osmanlıcadan günümüze gelen kelimeler arasındadır. Asan, jasir ve ease olarak da kullanılır. Kolay olmak ne anlama gelir? Asan kelimesi sağlıklı insanlar için kullanılır.
Aşr ne demek TDK?
Türklerin cemaatle okunan Kur’an-ı Kerim bölümlerine verdikleri isim, genellikle orta uzunlukta on ayetten oluşur. Ashr, Arapçada “on” anlamına gelir.
Aşna ne demek TDK?
Günlük hayatta sıkça kullandığımız kelimelerden biri olan Aşina’nın sözlük anlamı ise aşina ve bildiktir.
Asan ne demek?
Aşan isminin anlamı: Zorlukların ve engellerin üstesinden gelen.
Eski Osmanlıca anne ne demek?
Duygusal olarak, “ög” dilsel ve ailevi olarak mütevazı bir kelimedir. Eski Türkçe’de “anne” anlamına gelen “ög” kelimesi, artık sadece annelerini kaybetmiş çocuklar için kullanılan “öksüz/ögsüz” kelimesinde korunmuştur. G’nin sonuna g/k ses değişimiyle yokluk eki eklenerek yetim kalmıştır.
Aşr ne demek din?
Aşr, Arapçada “on” anlamına gelir. Kuran’ı on ayetlik bölümler halinde öğrenme ve ezberlemenin ilk uygulaması Hz. Peygamber tarafından yapılmıştır. Peygamber tarafından inşa edildiği bilinmektedir.
Aşur Arapça ne demek?
Onuncu gün anlamına gelen “Aşura” kelimesi, Arapçada 10 anlamına gelen “Aşara” kelimesinden türemiştir. Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem’in onuncu günü, Müslüman toplumlar tarafından “Aşura Günü” olarak kabul edilir.
Arat ne demek TDK?
Aramak fiilinden türemiş bir kelimedir. Arayan veya aranan kişi anlamına gelir.
Asina ismi ne anlama gelir?
Findley, “Aşina” adının muhtemelen Orta Asya Saka dillerinden birinden geldiğini ve “mavi” anlamına geldiğini, Türk İmparatorluğu’nun bir diğer adı olan “Göktürk”ün ise “Doğu Türkleri” anlamına geldiğini, Türkçede gökyüzünün renginin Doğu ile özdeşleştiğini ileri sürmektedir.
Aşuh ne demek?
Doğu Anadolu’da Aşığ/Aşuğ, çeşitli lehçelerde Aşıh/Aşuh (glottal “h” sesiyle) olarak söylenir. Kendiliğinden çalıp söyleyen herhangi bir saz şairine “Aşık” dendiği görülür. Toplumda herkes aşıklara saygı duyar, onları sever ve sayar; hatta derviş olarak kabul edilir. Türkçe çalıp söyleyen Ermeni âşıklar vardır.
Cüda ne demek Osmanlıca?
Kökeni: “Jüda” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve “جُدَاء” (judā) kelimesinden türemiştir. Anlamı: “Cüda” kelimesi ayrılık veya mesafe anlamına gelir. Bu kelime, insanların veya nesnelerin birbirinden uzak olduğu durumu ifade eder.
Âsâr ne demek TDK?
Asar kelimesi; İz, işaret ve eser anlamına gelen bir kelimedir. Arapça asr kelimesi iz ve eser anlamına gelir.
Asan hangi dilde?
Ayrıca “Asan” kelimesi Azericede “basit” anlamına gelmektedir.
Asi ne demek eski Türkçe?
Vaccine1 – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe āş “yama yapmak, eklemek, onarmak” kelimesinden türemiştir. Bu kelime muhtemelen Eski Türkçe aş – “geçirmek” fiiliyle ilişkilidir; ancak bu kesin değildir.