Aliud ifa nedir?
Aliud ifa, en genel tanımıyla, borcun borçlu olunandan başka bir eylemle yerine getirilmesi durumudur. İfa ile borçlunun yükümlü olduğu davranışı kastediyoruz. İfanın konusu olan eylem; bir şey verme, bir şey yapma veya bir davranıştan kaçınma şeklinde ortaya çıkabilir.
Ayıplı ifa ne demek?
Kusurlu ifa, yasal veya sözleşmesel gereklilikleri karşılamayan bir ifa olarak tanımlanabilir. [1] Kusurlu ifa, satıcı tarafından vaat edilen satılan malın özelliklerinin mevcut olması veya gerekli niteliklerin eksik olması durumunda mevcuttur.
Ayıplı eser nedir?
Eser sözleşmesi ilişkisinde ayıp, sözleşmede ve eklerinde öngörülen amaca göre eserin sahip olması gereken bazı özelliklerin bulunmamasıdır. Ya da olmaması gereken bazı ayıpların bulunması olarak tanımlanır. Eksik iş ile ayıplı iş farklı kavramlardır ve sonuçları da farklıdır.
Eksik ifa ayıp mıdır?
Eksik iş, sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilemeyen, yani hiç gerçekleştirilmeyen iş demektir. Eksik ifa kanunlarımızda tanımlanmamakla birlikte 4077 sayılı Kanun’un 4. maddesinde sayılan ayıp kavramına girmektedir.
İFA çeşitleri nelerdir?
İfa konusu: Borcun konusudur. Kısmi borçlar veya bir borç türü olabilir. TAM İFA: Borcun tamamen yerine getirilmesi. KISMİ İFA: Borcun tamamı değil, bölünebilir bir kısmının yerine getirilmesidir.
İFA ne demek örnek?
Türkçe Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre, İfa, ‘bir işi yapmak, yerine getirmek, parasını ödemek’ anlamına gelir. Adalet Bakanlığı Sözlüğü’ne göre, performans, ‘ödeme, yerine getirme, bir işin tamamlanması, eylem’ anlamına gelir. Performansla ilgili cümle örnekleri şu şekilde verilebilir: Porselen takımının kısmi ifası alacaklıyı tatmin etmez.
Ayıplı mal nedir kısaca?
Ayıplı mal, tüketiciye teslim edildiği anda, taraflar arasında kararlaştırılan örnek veya modele uymaması veya objektif olarak taşıması gereken nitelikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye uygun olmayan maldır.
Ayıplı mal nasıl tespit edilir?
Öncelikle ürünün etiketleri, ambalajı, reklamları ve kullanım kılavuzları incelenerek ürünün orada belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ürün bu özelliklere uymuyorsa veya reklamlarda ve duyurularda verilen bilgilerle uyuşmuyorsa ürün arızalı kabul edilir.
Ayıp çeşitleri nelerdir?
Kusur türleri: Açık kusurlar. Açık kusurlar, satın alınan malların görünür kusurlara sahip olmasıdır. Gizli kusur, satın alınan ürünün çıplak gözle görülemeyen ve ürünün kullanımıyla ortaya çıkan kusurlara sahip olmasıdır. …Yasal rezalet.
Ayıplı mal neleri kapsar?
Ayıplı mal; sayılan unsurları içermeyen, malda aranan özellikleri taşımayan, taraflar arasında kararlaştırılan modele uymayan, ayrıca bu üründe objektif olarak bulunmayan unsurların bulunduğu mallardır.
Ayıplı mal süresi ne kadar?
Evet, satın alınan malın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa tüketiciler, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde iadesini, ayıpsız bir ürünle değiştirilmesini, ayıp oranında fiyat indirimi veya ücretsiz onarımını talep etme hakkına sahiptir. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.
Ayıplı mal şartları nelerdir?
Ayıplı mal sayılması için, sözleşmede kararlaştırılan malın teslim edilmiş olması, ancak malın beyan edilen nitelikte olmaması veya malın niteliği ve kalitesi gereği taşıması gereken özelliklere sahip olmaması gerekir. Bu nedenle, malın miktarının az olması ayıp olarak değerlendirilmez.
Aynen ifa nedir?
Bu nedenle, borcumu yerine getireceğim. Bu bağlamda kullandığımız terim “tam performans” terimidir. Örneğin, sözleşmesel bir yükümlülükse, sözleşmede borçlu olduğum her şeyi tam olarak ve aynı şekilde yerine getireceğim.
Maddi ayıp nedir örnek?
Mali rezalet; Bir üründe normal olarak beklenen özelliklerin bulunmaması sonucu ortaya çıkan fiziksel kusurları ifade eder. Örneğin; Ev eşyası kırık gönderilmişse veya kazak yırtılmışsa bu maddi bir kusur olduğunu gösterir.
Aynen ifa ve gecikme tazminatı nedir?
Tam ifa ve gecikme tazminatı Alacaklı, her zaman borcun tam ifasını ve gecikmeden kaynaklanan zararın tazminini temerrüde düşen borçludan talep etme hakkına sahiptir. Gecikme tazminatının genel şartları Türk Borçlar Kanunu’nun 118. maddesinde düzenlenmiştir.
Alacaklı kısmen ifayı reddedebilir mi?
Madde metni: Borcun tamamı ödenmiş ve muaccel olmuşsa alacaklı, kısmi ödemeyi reddedebilir. Alacaklı kısmi ödemeyi kabul ederse borçlu, kabul ettiği borcun bir kısmının ödenmesinden vazgeçemez. Madde 68 – Borcun miktarı sabit ve borcun tamamı muaccel olmuşsa alacaklı, kısmi ödemeyi reddedebilir.
Borç ifa edilmezse ne olur?
Borçlunun sözleşmeden doğan sorumluluğu 112. maddede düzenlenmiştir. Kanunun ilgili maddesinde şöyle denilmektedir: “Borcun ifa edilmemesi veya gereği gibi ifa edilmemesi halinde borçlu, kusurlu olmadığını ispat etmedikçe, bundan doğan zararı alacaklıya tazmin etmekle yükümlüdür.” Buna göre farklı zarar türleri ortaya çıkmaktadır.
İFA davası nedir?
⇒ İsim izni davası, müteahhit tarafından henüz tamamlanmamış işlerin müteahhit adına ve hesabına yapılmasına izin vermek için açılır. Kat maliki bu davayı hem kendi bağımsız bölümlerindeki eksik işler için hem de ortak alanlardaki eksik işler için açabilir.
Yanlış ifa nedir?
Taraflar bunu kararlaştırmamışlarsa, buna aliud 4 veya hukuka aykırı performans denir. Borçlu, alacaklıya sözleşmede kararlaştırılandan farklı bir şey teslim ederse, buna aliud teslimatı denir.